מבנה חרבות – סקירה
שלום לכולם, שמי רונן ואני חובב גלישה בדיוק כמוכם, לצד זה אני גם חולה על טכנולוגיה ומת על גאדג'טים. בביקורי האחרון במפעל אינטרסרף, הסכמנו איציק ואני, כי המודעות בארץ לחשיבותן והשפעתן של חרבות על הגלישה היא מזערית עד לא קיימת.
לאור זאת, אני מעלה בפניכם שאלה, לענות בהצבעה בבקשה: כמה מכם מחליפים חרבות בהתאם לתנאי הים ? אפילו פשוט מכך, כמה מכם עדיין גולשים על חרבות ברירת המחדל שהגיעו עם הגלשן ? אני לא רואה יותר מידי ידיים באוויר. בדיוק בגלל זה הוטלה עלי המשימה לכתוב סקירה אשר תעזור לכם לבחור חרבות תואמות את משקלכם, סגנון הגלישה שלכם וגם את סוגי הגלים בהם אתם גולשים.
אז נתחיל, כפי שנהוג, מהתחלה.
מדוע אנחנו זקוקים לחרבות ? הסיבה העיקרית להתקנת חרבות על גלשן היא לשפר את יכולת השליטה בגלשן ואת אחיזתו של הגלשן בפני הגל. אם תשכיבו את החרב ותסתכלו עליה בצורה אופקית תראו שצורתה דומה לצורת כנף מטוס. הסיבה לכך היא שמים ואוויר משפיעים בצורה דומה על גופים הנעים בתוכם. כאשר אוויר נע סביב כנף המטוס, האוויר בחלקה העליון של הכנף נאלץ לנוע מהר יותר מהאוויר הנע בחלקה התחתון. זה מוביל ללחץ שגורם לכנף לעלות. בצורה דומה, חרב הנעה במים מנסה למשוך את הגלשן אל פני הגל וכך אנחנו מצליחים לגלוש על ה"קיר" של הגל ולייצר מהירות בלי להחליק למטה.
סוגי חיבורים: השועלים הוותיקים שבינינו ודאי זכו לגלוש על גלשנים בהם החרב והגלשן הם חתיכה אחת המורכבת אצל השייפר. כיום המצב שונה בעקבות פיתוחים של שתי חברות מרכזיות בתחום החרבות, האחת היא FCS והפטנט שלה לחיבור (מצד ימין) וחברת Future והפטנט שלה לחיבור(מצד שמאל).
בגלשני השורט בורד נפוצים בעיקר שני חיבורים אלו, אך ישנם סוגי חיבורים אחרים.
Setup בגלשני שורט ה-SETUP-ים הנפוצים הם טראסטר (שלוש חרבות) וקוואד (ארבע חרבות). ההבדל ביניהם הוא שקוואד מייצר מהירות ולעומתו טראסטר שולט במהירות. כך שבגלים נמוכים וחלשים יותר לסטאפ של קוואד יהיה יתרון מהירות על טראסטר שבו החרב האמצעית יוצרת גרר ומאיטה אותנו. ישנם כאלה המנסים ליהנות משני העולמות על ידי Setup של חמש חרבות (מי שאמר קלי סלייטר, בונוס של חמש נקודות). בנוסף ישנם גלשני טווין (זוג חרבות – בעיקר בגלשני רטרו פיש) וסינגל פין (חרב יחידה הנפוצה בעיקר בלונג בורד).
כעת נדבר על המאפיין הבולט והמשפיעה ביותר על הגלישה והוא מבנה תבנית החרב. תבנית החרב מורכבת משטח החרב, גובהה, אורך הבסיס והשיפוע. הקפידו להתאים את תבנית החרב למשקל גופכם. רוב החרבות באות במספר מידות (S,M,L,XL) לפי משקל גופו של הגולש.
שטח: שטח החרב נמדד לרוב באינצ'ים ולמעשה קובע את מידת החרב ועד כמה לחרב תהיה אחיזה במים או ב"קיר" של הגל. ככל ששטח הפנים גדול לחרב אחיזה רבה יותר' כך למשל גלשני פיש מסוג רטרו בעלי זוג חרבות בלבד זקוקים לחרבות בעלות שטח פנים גדול מאוד על מנת שלא להחליק לתחתית הגל
גובה: גובה החרב יקבע עד כמה מנוף יהיה לחלק האחורי של הגלשן. כעיקרון, ככל שהגולש גבוה יותר, על החרב להיות גבוהה יותר. אך חרב נמוכה יותר תיתן הרגשה משוחררת יותר, גם לגבוהים שבינינו. כך למשל חרבות של גלשני לונג בורד הן גבוהות מאוד. תכונה זו מאפשרת לבצע תרגילים כמו Hang Ten בהם הגולש יכול ללכת עד קצה הגלשן ולעמוד עם שתי רגליים על החרטום ולא להתהפך לשמור את קצהו האחורי של הגלשן אוחז בגל.
בסיס: מאפיין נוסף של השטח הוא אורך הבסיס אשר קובע עד כמה כוח תהיה ביציאה שלכם מתוך פניות Bottom Turn. כך למשל אתם מרגישים כי הגלשן שלכם מאוד נוקשה ביכולת הפנייה שלו, בחירת חרב עם בסיס קצר יותר תשפר את יכולת הפנייה בצורה משמעותית.
שיפוע: השיפוע של החרב הוא עד כמה הקצה העליון ממשיך מעבר לבסיס החרב. ככל שהשיפוע גדול יותר הגלישה שלנו תתאפיין בפניות קשת רחבות ועגולות. לעומת זאת, שיפוע קטן יאפשר לנו לבצע פניות חדות מאוד כמעט על המקום. לדוגמא, דמיינו כיצד גולשים על גלשן רדיקאלי עם חיתוכים חזקים ופניות הדוקות לעומת גלשן רטרו פיש בו הגלישה הרבה יותר עגולה.
חומרי גלם: ישנם חומרי גלם רבים מהם מיוצרות החרבות כגון פיברגלס ואפוקסי בחרבות המסורתיות יותר והיום כבר ישנו שימוש בחומרים מתקדמים כגון סיבי פחמן (קרבון) וקוולאר (שזירה של סיבי פלסטיק). מעבר לערך האסטטי של החרב ועד כמה מגניבה היא נראית, לחומר הגלם השפעה על שתי תוכנות חשובות נוספות – משקל וגמישות.
משקל: משקל החרב משפיע למעשה על כל משקלו של הגלשן לכן כדאי לזכור כי חרב כבדה מחומרים פשוטים תשפיע לרעה על יכולת הציפה של הגלשן כולו. כלל אצבע אומר שככל שהחרב זולה יותר, משקלה יהיה כבד יותר. חרבות הדור החדש (קרבון, קוולאר) מצליחות לשמור על משקל נמוך מאוד, אך מחירן בהתאם. פשרה טובה תהיה חרב בצורת חלת דבש שהיא למעשה חרב פיברגלס מופחתת משקל.
גמישות: ככל שהחומר ממנו מיוצרת החרב הוא קשיח יותר (פיברגלס) תהיה לחרב תגובה טוב יותר לכל תנועה שלנו והיא תתפקד טוב יותר בגל חזק. לעומת זאת, חרב גמישה בעלת יכולת כיפוף כלפי חוץ, אוגרת בתוכה אנרגיה אשר משתחררת בעת הסיבוב ומעיפה אותנו קדימה כמו חץ מקשת. חרבות הדור החדש נעזרות בחומרים המאפשרים את הגמישות הזאת. מעבר לכך, בחרבות הדור החדש ניתן לראות שילוב של כמה חומרים אשר יוצר תבנית כיפוף לפי תכנונו של השייפר כמו למשל בחרבות מסדרת Spectrum של חברת Shapers האוסטרלית. בסדרה זו ישנו שילוב של שני חומרים ויותר.
כפי שהבנתם בחירת חרבות לגלשן יכולה להיות נושא מורכב כמעט כמו בחירת גלשן (באמת שניסיתי לקצר). לכן התייעצו עם השייפר שלכם ושתפו אותו בסגנון ורמת הגלישה שלכם ויחד תוכלו לבחור סט חרבות מתאים. טיפ נוסף הוא לנסות ולהחליף מידי פעם חרבות ולבחון כיצד הן משפיעות על התחושות שלכם ותגובות הגלשן. אתם תופתעו לגלות עד כמה ההבדלים גדולים, לעיתים זה ירגיש כמו לגלוש על גלשן אחר לגמרי. בכל מקרה, מה שלא תעשו, העיקר שתיהנו ותפרגנו לגולשים אחרים בליין אפ.
רונן מושקוביץ – (כתבה: 25.4.2013).
|